VERGİ HİZMETLERİ
1- Vergi Denetimi ve Danışmanlığı:
Vergi Denetim ve Danışmanlık hizmetiyle; şirketlerin hesap ve mali tabloları kontrol edilerek vergisel açıdan doğruluk ve uygunluk denetimi yapılmaktadır.
Vergi Danışmanlığı Uygulamasının Amaçları Nelerdir?
- Vergi Mükelleflerinin gerçekleştirdikleri iş ve işlemlerinin, hesap ve kayıtlarının ve bu kayıtlar sonucu ortaya çıkan finansal tabloların mali mevzuata uygunluğunu sağlamak,
- Mali idare ile mükellef arasındaki güven ilişkisini oluşturmak ve devamlılığını sağlamak,
- İade edilmesi ya da ödenmesi gereken kurumlar ve gelir vergisini incelemek, istisna oluşturan ve vergiye dahil edilmeyen gelirleri araştırmak ve tespit etmek.
Vergi Danışmanlığı Uygulamasının Faydaları Nelerdir?
- Şirketlerde ortaya çıkması muhtemel vergisel riskleri önceden tespit etmek,
- Maliye Bakanlığı tarafından yapılabilecek bir denetimden önce söz konusu risklerin ortadan kaldırılmasını sağlamak,
- Mali mevzuatın içerisinde bulunan teşvikler, istisnalar ve muafiyetleri uygulayarak etkin vergi planlaması gerçekleştirmek,
Vergi Denetimi ve Danışmanlığı Kapsamında Sunulacak Hizmetler Nelerdir?
- Geçici vergi dönemlerinde ve yıl sonunda (Bir yılda 3 ya da 4 defa) denetim ekiplerimizle şirketinizde fiili denetimlerin yapılması,
- Talep edilmesi durumunda aylık olarak, gelir, gider, alım, satım faturaları, muhasebe kayıt sistemi, mizan ve tüm mali süreçlerin denetim ekiplerimizle şirketinizde kontrol edilerek fiili denetim yapılması,
- Denetim sonuçlarının şirket yönetimine raporlanması,
- Geçici vergi ve kurumlar vergisi beyannamelerinde yer alacak vergi matrahının hesaplanması ve kontrolü,
- Tam tasdikle ilgili konularda vergisel danışmanlık hizmeti verilmesi.
Diğer Özel Amaçlı Denetim ve Danışmanlıklar
- Yatırım İndirimi, Teşvik İndirimi, İstisna ve Muafiyetlerle İlgili İşlemler
- Kalkınmada yöresel teşviklerde veya maksimum teşviklerde vergi ve benzeri tüketimlerle ilgili işlemler.
- Teşvik Uygulamalarında kredi faizi süresi, indirimi veya prim ve benzeri ödemelerle ilgili işlemler.
- Enflasyon düzeltmesi veya yeniden değerleme işlemleri.
- TÜBİTAK, AB fonları ve AR-GE yatırımları projelerinin denetlenmesi ve raporlanması işlemlerine destek sağlanması
- Transfer fiyatlandırması
- KDV ve ÖTV İade ve Mahsup İşlemlerinin Desteklenmesi
- Dahilde İşleme İzin Belgesine Göre Yapılan KDV Tecil ve Terkin İşlemlerinin Desteklenmesi
- Diğer vergi teşviki, muafiyet ve istisnalara ilişkin destekler
2- Vergi Uyuşmazlıklarının Çözümü
Vergi Uyuşmazlığı Nedir?
Genel olarak vergi idaresinin yürüttüğü işlemler sonucu vergi idaresi ile vergi borçlusu konumunda olan mükellefler arasında ortaya çıkan uyuşmazlıklar, vergi uyuşmazlığı olarak adlandırılır.
Vergi Uyuşmazlıkları Nasıl Çözülür?
Vergi hukuku kamu hukukunun bir dalı olarak vergi idaresinin mükelleften daha güçlü olduğu bir uygulama alanıdır. Bu ilişki temeline karşın vergi uyuşmazlıkları hem idari çözüm yolları hem de yargısal çözüm yolları kullanılarak neticelendirilebilir.
İdari Çözüm Yolları Nelerdir?
- Temel idari çözüm yolları
- Tarhiyat öncesi ve tarhiyat sonrası uzlaşma,
- Pişmanlık ve ıslah müessesesi,
- Cezalarda indirim müessesesi,
- Düzeltme ve şikayet başvuruları,
- Kanun yolundan vazgeçme (davadan feragat)
- Af yasalarından yararlanılması,
Yargısal Çözüm Yolları Nelerdir?
- İlk derece vergi mahkemeleri, İstinaf ve Danıştay’da temyiz aşamalarında gerekli savunmaların yapılması
- Kanun yolundan vazgeçme (davadan feragat)
- Anayasa mahkemesine bireysel başvuru hizmetleri
Vergi İnceleme Danışmanlığı Nedir?
Vergi incelemeleri, şirketler tarafından yönetilmesi oldukça zorlu ve karmaşık süreçleri içermektedir. MVP YÖNETİM VE DANIŞMANLIK olarak vergi uzmanları ve inceleme elemanları ile görüşmeler, tutanakların imzalanması, rapor değerlendirme komisyonunda mükellefin temsili, uzlaşma görüşmelerine katılmak ve dava dilekçesinin hazırlanması gibi, vergi inceleme sürecinin başından sonuna kadar tüm aşamaların yönetimi konusunda şirketlere destek sağlamaktadır.
Vergi İnceleme Süreci Danışmanlığı
- Vergi incelemesinde izlenecek stratejinin oluşturulması.
- Vergi incelemesi kapsamında tüm sürecin yönetimi ve bilgi akışının kontrol edilmesi.
- İncelemenin olası sonuçlarının analiz edilmesi ve muhtemel çözüm yollarının tespit edilmesi.
- İnceleme Sonrası İdari Sürecin Yönetimi
- İnceleme sonrası izlenecek stratejilerin belirlenmesi.
- Rapor değerlendirme ve uzlaşma komisyonu toplantılarında yapılacak savunmaların hazırlanması.
- Vergi mahkemesinde yapılacak savunmanın hazırlanması ve dava sürecinin tüm aşamalarıyla takip edilmesi.
- İtiraz ve temyiz başvurularının hazırlanması ve takip edilmesi.
Hizmetlerimiz
Organizasyonumuz sahip olduğu bilgi, birikim ve ekip çalışanları ile muhtemel ve mevcut vergi uyuşmazlıklarının tüm aşamalarında aşağıdaki hizmetleri müşteri ile devamlı iletişim ve gerekli bilgilendirmeleri sağlayarak sunmaktadır.
Vergi uyuşmazlıklarının idari ve yargısal aşamalarında danışmanlık ve süreç takibi,
Uyuşmazlıkların çözümüne yönelik en etkin ve lehe çözüm yönteminin önerilmesi (örneğin uzlaşma veya dava açma opsiyonlarının tercihi)
Vergi inceleme ve denetimlerine iştirak edilerek mükellef lehine özelge ve mevzuatın sunulması, tutanaklara lehe ifade ve beyanların derç edilmesi, Rapor Değerlendirme Komisyonlarında mükellefin temsili, uzlaşma sürecinin planlanması, Uzlaşma Komisyonuyla yapılan toplantılara iştirak edilmesi, idari aşamada dilekçelerin hazırlanması, idare ile gerekli görüşmelerin yapılması,
Yargısal aşamada başvuru ve savunma dilekçelerin hazırlanması, gerektiğinde uyuşmazlığa ilişkin mütalaa hazırlanması,
3- Şirket Bölünme/Birleşme/Tür Değişikliği Süreç Yönetimi
Bölünme
Bir sermaye şirketinin ya da bir kooperatifin mal varlığının tamamının ya da bir kısmının, yeni kurulacak ya da mevcut olan bir ya da birden fazla sermaye şirketine ya da kooperatife, kendisine ya da ortaklarına iştirak hissesi verilmesinin karşılığında devretmesi şirket bölünmesi olarak adlandırılmaktadır. Bu süreçte şirketlerin iki yolla bölünebilir; tam ve kısmi bölünme. Tam bölünmede, şirketin tüm mal varlığı bölümlere ayrılır ve diğer şirketlere devrolunur. Bölünen şirketin ortakları, devralan şirketlerin paylarını ve haklarını iktisap ederler. Tam bölünüp devrolunan şirket sona erer ve unvanı ticaret sicilinden silinir. Kısmi bölünmede ise bir şirketin mal varlığının bir veya birden fazla bölümü diğer şirketlere devrolunur. Bölünen şirketin ortakları, devralan şirketlerin paylarını ve haklarını iktisap ederler veya bölünen şirket, devredilen mal varlığı bölümlerinin karşılığında devralan şirketlerdeki payları ve hakları elde ederek yavru şirketini oluşturur. Kurumlar Vergisi Kanununda ise Birleşmeye ilişkin çerçeve kanunun “Tasfiye, Birleşme, Devir, Bölünme ve Hisse değişimi” başlıklı dördüncü bölümünde 17 ve 22. Maddeleri arasıda çizilmiştir.
Birleşme
Şirket birleşmesi; devrolunan şirketin mal varlığı karşısında, devralan şirketin paylarının bir değişim oranına bağlı olarak, devrolunan şirketin ortakları tarafından kendiliğinden iktisap edilmesiyle gerçekleşmektedir. Birleşme esnasında en az bir şirket tasfiyesiz olarak sona etmektedir. Aynı zamanda devralan şirket devrolunan şirketin mal varlığını bir bütün halinde devralmaktadır. Türk Ticaret Kanunu’nun 136 ila 158. maddeleri arasında şirket birleşmesinin iki türlü yapıldığı belirtilir; Devralma şeklinde birleşme ve Yeni kuruluş şeklinde birleşme. Kurumlar Vergisi Kanununda ise Birleşmeye ilişkin çerçeve, kanunun “Tasfiye, Birleşme, Devir, Bölünme ve Hisse değişimi” başlıklı dördüncü bölümünde 17 ve 22. Maddeleri arasıda çizilmiştir.
Tür Değiştirme
Tür değişikliği (nevi değişikliği), bir işletmenin bir hukuki şekilden diğer bir hukuki şekle çevrilmesi yani hukuki ve ekonomik devamlılığını sürdürmek suretiyle başka bir ticaret şirketi olarak, ortaklık tipine uygun statü ve unvanla ortaya çıkmasıdır. Türk Ticaret Kanununda tür değiştirme ile ilgili düzenlemelere 180 ila 194. Maddeleri arasında yer verilmiştir.
Hizmetlerimiz
Şirket satın almak, mevcut şirketin tamamını veya bir bölümünü elden çıkarmak ya da yeniden yapılandırmak (birleşme, bölünme gibi) isteyen kişi ve kurumların ihtiyacına yönelik aşağıdaki alanlarda destek sağlıyoruz:
- Satın alma ve elden çıkarma işlemleri kapsamında vergi durum değerlendirme
(Tax Due Diligence) hizmetleri. - Şirket satın alma/elden çıkarma işlemleri öncesinde ve sonrasında vergisel
yeniden yapılandırma danışmanlık hizmetleri (Birleşme, devir, bölünme, hisse
değişimi gibi). - Finansal modellere ilişkin vergi danışmanlık hizmetleri.
- Vergisel konuların satıcılarla ve/veya potansiyel alıcılar ile görüşülmesi, alıcı
veya satıcıya işlem ile ilgili danışmanlık hizmetleri. - Hisse alım/satım sözleşmesi ve eklerinin vergisel açıdan değerlendirilmesi.
Sık Sorulan Sorular
Şirket paylarımı ve haklarımı nasıl korunacağım?
Devrolunan şirketin ortaklarının, mevcut ortaklık paylarını ve haklarını karşılayacak değerde, devralan şirketin payları ve hakları üzerinde istemde bulunma hakları vardır. Bu istem hakkı, birleşmeye katılan şirketlerin mal varlıklarının değeri, oy haklarının dağılımı ve önem taşıyan diğer hususlar dikkate alınarak hesaplanır. Ortaklık paylarının değişim oranları belirlenirken, devrolunan şirketin ortaklarına tahsis olunan ortaklık paylarının gerçek değerlerinin onda birini aşmaması şartıyla bir denkleştirme ödenmesi öngörülebilir. Devrolunan şirketin oydan yoksun paylarına sahip ortaklarına aynı değerde, oydan yoksun veya oy hakkını haiz paylar verilir. Devrolunan şirkette mevcut bulunan paylara bağlı imtiyaz hakları karşılığında, devralan şirkette eş değerde haklar veya uygun bir karşılık verilir. Devralan şirket, devrolunan şirketin intifa senedi sahiplerine, eş değerli haklar tanımak veya intifa senetlerini, birleşme sözleşmesinin yapıldığı tarihteki gerçek değeriyle satın almak zorundadır.
4- Bireysel Vergi Danışmanlığı
- Uluslararası görevlendirmelerde ortaya çıkan vergisel durumların çözümlenmesi konusunda danışmanlık
- Yabancı personeller için çalışma izni ile ilgili danışmanlık
- Yabancı personeller için bordro ve ikili anlaşmalar ile ilgili danışmanlık
- Gelir Vergisi beyannamesi hazırlanması ile ilgili danışmanlık
- Veraset ve İntikal Vergisi için danışmanlık
- Emlak Vergisi için danışmanlık
- Bireysel vergi beyannameleri (yıllık gelir vergisi, menkul sermaye iradı) hazırlanması konusunda danışmanlık